Du Progrès

Belgisch

Du Progrès
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch
SpecialiteitVleesgerechten
Accommodatie honden toegelaten
Prijzen
Budget €Dagmenu (soep en hoofdgerecht) vanaf €8. Marktmenu (soep, voorgerecht, hoofdgerecht, koffie) voor €25.
Voorgerecht €4,5 tot €9,0
Hoofdgerecht €9,0 tot €19,0
Nagerecht €3,0 tot €8,0
American Express Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 11:30 tot 22:30
di gesloten
wo gesloten
do van 11:30 tot 22:30
vr van 11:30 tot 22:30
za van 11:30 tot 22:30
zo van 11:30 tot 22:30

Over Du Progrès

Koester je klassiekers

Zondagavond. De wind raast als bezeten door de stad en de regen klettert tegen de straatstenen. Samen met een bevriend koppel duiken mijn vriendin en ik binnen in Du Progrès op de Korenmarkt. Voor onze gasten is het een première, zelf ben ik op bekend terrein. Ik kom hier al sinds 1990 of daaromtrent, toen de gevel nog blauw was. Enkele jaren geleden werd hij volledig vernieuwd en in het rood gestoken. Ook het interieur kreeg toen een opknapbeurt, maar de essentie bleef behouden: bruine tafels, lambriseringen, veel spiegels. Een klassieke brasserie. Mijn laatste bezoek dateert van begin 2005, maar ik ben nog nooit teleurgesteld.
De patron ontvangt ons hartelijk. Een leger kelners en kelnerinnen - de heren met een keurig zwart hemd, rode das en klassieke voorschoot, de dames met een zwart jurkje en idem voorschoot - dekt in een mum van tijd de tafel. We bestellen alvast een halve liter rode huiswijn (€8) en een fles plat water (€4,50) en bestuderen de kaart. Op de omslag prijkt een zwart-witfoto van de Sint-Michielshelling en de Sint-Niklaaskerk in lang vervlogen tijden. De boodschap is duidelijk: Du Progrès, al drie generaties in handen van de familie De Baets, kan bogen op een lange traditie. De ober schenkt wijn en water uit en vraagt of we al beslist hebben. Ik ga resoluut voor de specialiteit van het huis: filet pur (€16) en wel de variant James Bond (met peperroomsaus met dragon en whisky). Mijn vriendin, die op restaurant nooit biefstuk eet behalve hier, bestelt de Braisé Argentine (getomateerde roomsaus met champignons). Onze vrienden nemen allebei de Compte d'Ursel (roomsaus met drie pepers en champignons). De ober stelt nog een slaatje (€4) voor, zonder evenwel te vermelden dat we daarvoor moeten bijbetalen. Het staat wel op de kaart.
Na een kwartiertje arriveert ons eten. Een kelnerin serveert voor iedereen lekker bruin gebakken, knapperige frietjes met huisgemaakte mayonaise (€1) bij de filet pur. Het vlees is sappig en mals, de sauzen subtiel. De salademix - wat sla, een tomaatje, geraspte wortel en witlof - stelt niet veel voor, maar wie wil er nu konijnenfret bij een uitstekende biefstuk? Het vlees op zich vult genoeg. De twee dames in ons gezelschap krijgen het zelfs niet op. Ik offer mij op en verorber hun restjes samen met de verse portie frietjes die ons spontaan werd aangeboden (en niet aangerekend als supplement). Dan blijkt dat een van de dames nog profiteroles met vanille-ijs en chocoladesaus (€5) wil. Daarom heeft ze haar bord niet leeg gegeten! Vrouwen... Ik drink nog een koffie (€1,80) en kijk vertederd toe hoe ze haar dessertje liefdevol deelt met haar vriend. Een moment om te koesteren. Net als deze plek.

Klassieke brasserie met divers publiek (Gentse senioren, taxichauffeurs, jonge koppels met kinderen, studenten en culturo's). Obers in 'uniform'. Lekkere traditionele gerechten voor scherpe prijzen.

woord Geert Bouckaert
(20/12/2006)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Du Progrès

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 7
 
  4/5

 
  4/5

Sofie - 24/09/17 17:41

Ik ben er al vaak geweest en steeds heel erg lekker. Ik heb sinds kort een hond en wou kijken waar ik hem kan meenemen. (hij is nog pup en niet graag alleen thuis) maar op de site van Du Progres zag ik staan dat honden niet toegelaten zijn. Jammer !

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

Jonas - 8/09/17 0:40

Hopelijk blijft Du Progrès nog lang bestaan en doen ze op zondag weer open. Onze regelmatige afsluiter van de week was hun fantastische zondagse dagschotel : tomatensoep gevolgd door steak james bond. Geen haute cuisine maar eerlijke burgerkeuken. Fijne tijden.Blijft beste zaak op Koornmarkt!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

Jonas - 7/09/17 15:44

Hopelijk blijft Du Progrès nog lang bestaan en doen ze op zondag weer open. Onze regelmatige afsluiter van de week was hun fantastische zondagse dagschotel : tomatensoep gevolgd door steak james bond. Geen haute cuisine maar eerlijke burgerkeuken. Fijne tijden.Blijft beste zaak op Koornmarkt!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

jules - 25/08/16 17:10

We gingen er met Amerikaanse vrienden eten en iedereen was vol lof. De betere brasserie keuken en zelfs de Yanks hadden voldoende ;-)

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

Pol - 27/05/16 17:59

Vrije goe en vrije wijs restaurant !

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

Marie - 20/10/15 21:57

Wow, de traditie druipt er hier van af. Klassiek, eenvoudig en betaalbaar maar toch hip. Terecht een klassieker in Gent. Spijtig genoeg op zondag niet meer open.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  4/5

boris - 14/07/15 17:41

Klassieker, prijs/kwaliteit zeer in orde. Eén van de laatste Gentse 'monumenten'. Geen haute cuisine maar degelijke burgerkeuken en één van de weinige niet toeristenvallen op de Koornmarkt.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Du Progrès

buurt: Korenmarkt
Korenmarkt 10
9000 Gent
Tel: 09/225.17.16

www.duprogres.be

toon kaart


meer Belgisch

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden