Au Bain Marie

Frans

Au Bain Marie
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenFrans
Accommodatie honden toegelaten, terras, tuin, bar/lounge, rookruimte aanwezig, kindvriendelijk
Prijzen
Budget €Degustatiemenu, met aperitief, wijn en koffie, 65€
Voorgerecht €15,00 tot €25,00
Hoofdgerecht €20,00 tot €30,00
Nagerecht €6,00 tot €9,00
Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
di van 12:00 tot 15:00
wo gesloten
do van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
vr van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
za van 12:00 tot 15:00 en van 18:30 tot 23:00
zo van 12:00 tot 15:00

Over Au Bain Marie

Bijna tien jaar geleden nam een toen nog piepjong koppel het gekende restaurant Wallebeke Langs de Emiel Clauslaan in Astene-Deinze over. Een gewaagde zet, jarenlang was dit prachthuis, ontworpen door architect Henri Van de Velde, langs de oevers van de Leie een referentie voor fijnproevers uit Gent en verre omstreken. Na bijna tien jaar hard werken zijn uitbaters Marc en Isabelle er echter in geslaagd het verleden helemaal te doen vergeten en zelf naam te maken met hun restaurant.
Zelfs op een druilerige, godvergeten maandagavond eind augustus loopt Au Bain Marie zo goed als vol. We hadden maar al te graag plaatsgenomen op het prachtige terras langs de Leie. Maar geen nood, zelfs binnen krijgen we een uitzicht dat ons zo het gevoel geeft dat we midden in een meesterwerk van de Latemse School zitten. Het glaasje crémant als aperitief (€6,50), met een mooie balans van perzik, tropisch fruit en toch voldoende zuren, maakt het plaatje helemaal af. Gastvrouw Isabelle, die zichtbaar straalt van liefde voor haar werk en zaak, brengt er een wachtbordje met een kommetje tomatensoep, heerlijk in al haar eenvoud, en een mi-cuit van tonijn bij. De vis is op smaak gebracht met een sausje van soja en honing. Alles is perfect in evenwicht en zo gemaakt dat de smaak van de vis er nog beter uitkomt.
Bij het voorgerecht van gegrilde gamba's (€17), weten we meteen dat dit het handelsmerk is van deze keuken. Alles in functie van de mooie producten die geserveerd worden, zodat de smaak nog beter tot uiting komt. De gamba's zijn bestrooid met een mengeling van verse groene kruiden, bieslook, dille en peterselie, wat look, peper, stukjes tomaat en een scheutje zachte olijfolie. Alles samen een rijke kruiding, die perfect haar doel bereikt: nooit domineren, maar vooral de smaak van de gamba's nog verder opliften. Buiten mag de regen miezerig uit de hemel blijven vallen, wij krijgen met dit voorgerecht heel even de zon in onze mond.
Met de hoofdgerechten gaat dit feest van de pure, goede smaken gewoon verder. De kalfszwezeriken (€27) die ik voorgeschoteld krijg, hebben een heerlijk krokant korstje en zijn vanbinnen mooi zacht en sappig. Ook hier weer precies zoals het hoort. De kalfsjus waar ze op liggen, is licht maar toch vol van smaak. Mijn vriendin, die haar reuzenhonger bezweert met een entrecote nature (€22), is al even gelukkig met haar keuze. Haar flink uit de kluiten gewassen stuk vlees is ook nu weer, we vallen in herhaling, eenvoudigweg perfect bereid. Sappig rood vanbinnen en zo mooi krokant van buiten dat ze bij momenten wel gefrituurd lijkt. Maar dan zonder de vettige smaak erbij. De garnituur, vleessaus, gebakken aardappelen en witloofsalade, is eerder sober maar laat het vlees nog meer schitteren in al haar glorie.
Desserts zijn er voor ons meestal te veel aan na een goede maaltijd, maar in deze zaak laten we ons graag nog eens verleiden door een sabayon (€7). Die andermaal een demonstratie zal zijn van de totale beheersing en de metier die deze keukenbrigade heeft. Dit is meer dan een sabayon, het is een bewijs waarom dit op zich eenvoudig schuimpje uitgegroeid is tot een absolute klassieker in de keuken.
In de eenvoud toont zich het ware meesterschap, wist Goethe al. Au Bain Marie is er het absolute bewijs van. Hier geen grote experimenten of vergezochte smaakcombinaties, maar de keuken herleid tot zijn essentie: fijne, volle smaken die volledig tot uiting komen. Bij de koffie maken we al plannen om bij de eerste zonnige dag die we vrij hebben van het degustatiemenu (€65) op terras te komen genieten. Laat de zon maar snel komen.

In de eenvoud toont zich het ware meesterschap, dat bewijzen ze met perfect bereide gerechten

woord Charlie Lagrou
(29/09/2011)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Au Bain Marie

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Au Bain Marie

Emiel Clauslaan 141
9800 Deinze
Tel: 09/222.48.65

www.aubainmarie.be

toon kaart


meer Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden