Jan Van den Bon

Belgisch-Frans

Jan Van den Bon
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenBelgisch-Frans
SpecialiteitGastronomisch
Accommodatie tuin
Prijzen
Budget €68 - 98 € voor het gastronomisch menu
Voorgerecht €38 tot €44
Hoofdgerecht €36 tot €43
Nagerecht €14 tot €15
American Express Visa MasterCard
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 21:30
di van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 21:30
wo van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 21:30
do van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 21:30
vr van 12:00 tot 14:00 en van 19:30 tot 21:30
za van 19:30 tot 21:30
zo gesloten
Na Pasen 2012 ook gesloten op maandag.

Over Jan Van den Bon

Een grote meneer

Restaurant Jan Van den Bon is een fenomeen. Ruim 24 jaar staat de zaak bovenaan de culinaire lijsten, met ster, koksmutsen en al. En toch is het niet zo gekend als al die andere sterrenzaken.
Het restaurant valt amper op langs Koning Leopold II-laan, maar de ontvangst door de gastvrouw is allerhartelijkst. Het interieur ademt oude Franse stijl uit: zware gordijnen, blauw tapijt, geel-oranje behang, klassieke stoelen, hagelwitte tafelkleedjes en een paar kleurrijke schilderijen van José Chappellier.
We aperitieven met een hemels glaasje Ruinartchampagne (€16) en bekijken de kaart. We gaan allebei voor het seizoensmenu (€68) waarna ik de indrukwekkende wijnkaart bekijk. Ik vraag de sommelier om ons twee wijntjes te suggereren. Logischerwijs probeert hij ons van elk een volle fles aan de hand te doen, maar we bedanken. We moeten nog rijden. 'Zorg voor iets leuks, zonder dat het mijn bankrekening plundert', geef ik mee. Hij aanvaardt de opdracht met de glimlach.
Terwijl we van vijf exquise aperitiefhapjes genieten, waaronder een klein waterzooitje en verse garnalen, zien we uit het raam hoe één van de chefs geregeld de tuin inloopt om verse kruiden te snijden. Dat belooft.
Als eerste verschijnen er sint-jakobsvruchten met fijne plakken Schotse zalm gemarineerd in kerrie, topinamboer in wisselende texturen, appelazijn en postelein op tafel, kunstig gepresenteerd op een rechthoekig bord. De zalm smaakt hemels door de wat scherpe kerrie. En de topinamboer is notig-zoet en gaat vlekkeloos over in het smaakpalet van de bijna gekaramelliseerde zeevruchten. De combinatie met het wat zurige postelein en appelazijn maakt het af.
Intussen kregen we een witte bordeaux, roquetaillade la grange (€22,40). De wijn verrast want het duurt even voor de olie-achtige textuur de prachtige fruitig-minerale smaak loslaat. Ook in combinatie met de tweede gang, de zonnevis met gegratineerde lasagne van prei en Beaufort, olie en meel van pijnboompitten, gesudderde rode wijnsaus met sjalotten, blijft de wijn overeind. De smaak van de Beaufortkaast gaat wat verloren in de gratin, maar ook nu smelt alles samen: de smeuïge gratin, het zout van de vis en de zachtzure wijnsaus en sjalotten. Zat ik thuis, ik vroeg om meer.
Gezwind komen het boutje en de filet van fazant met witloofsliertjes in notenolie, gelijnde kastanjeboter, ganzenleverschijfje en tartiflette op tafel. De sommelier biedt ons een rode wijn aan en laat ons blind proeven. Hij is krachtig kruidig, met een stevige nadronk én Zuid-Afrikaans met de naam Allesverloren. Ik maak een mentale notitie, deze wil ik ook. Ze past perfect bij het zacht gekruide, malse stukje fazant, het gekaramelliseerde witloof en de tartiflette.
Als dessert sluiten twee perfecte blokjes donkere chocolademousse met een luchtige streep biscuit cuillière van banaan dit godenmaal af. Bij de koffie en de laatste zoetigheid besluiten we dat Jan Van den Bon terecht al 24 jaar de Gentse culinaire top aanvoert. De 235,40 euro die we betalen is de belevenis dik waard.

'Ontegensprekelijk een van de beste culinaire ervaringen in het Gentse'

woord Thierry Van der Maelen
(8/12/2010)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Jan Van den Bon

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 3
 
  1/5

 
  3/5

Jean De Puydt - 31/01/18 16:28

Inderdaad wat gedateerd. Krijgt waarschijnlijk quasi automatisch elk jaar zijn michelin ster. Goed voor oudere mensen maar niet mee met zijn tijd maar ook niet klassiek correct. Volatile bediening.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  1/5

hollandse nuchterheid - 29/01/18 17:09

Dit restaurant pretendeert veel meer dan het kan waarmaken. Bizar dat het een Michelin ster heeft. Smaken zijn nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Bediening ontgaat veel. Kan me volledig vinden in de vorige recensie.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  1/5

Renders - 18/09/16 16:39

Keuken is totaal passé- steeds terugkerende garnituren en dressage van de borden. IN Gent bestaan veel betere restaurants voor een pak minder geld.

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over Jan Van den Bon

buurt: Heuvelpoort
Koning Leopold II-laan 43
9000 Gent
Tel: 09/221.90.85

www.janvandenbon.be

toon kaart


meer Belgisch-Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden