Dolce far Niente

Dolce far Niente
© Johan Martens
Kenmerken

Over Dolce far Niente

Boordevol smaak en creativiteit

Dolce far Niente vond zijn onderkomen in een kleine villa op de Kortrijksesteenweg. Binnen worden we door signor Mura hartelijk, in zangerig Italiaans-Frans, ontvangen. Aperitiefje? Uiteraard, en daar dit uitgesproken Sardijns grondgebied is, kiezen we een witte Sard (€3/glas). Erbij komen overheerlijke zwarte olijfjes. Omdat de overkant daar niet tuk op is, zijn ze voor mij. Hoewel de kaart beperkt is, is de keuze moeilijk. De chef werkt met wat de markt elke dag aan lekkers te bieden heeft en alles wordt à la minute klaargemaakt, lezen we op de kaart.
Na zorgvuldig wikken en wegen ga ik als primo voor het beste van Sardinië (€7,50). Mijn liefste zwicht voor het beste van de herfst (€11). Als secundo kiest hij 'conigliode naam vertedert hem ofte konijn op de wijze van centraal Sardinië (€18) met gebakken pasta. Dat ook hier zwarte olijven in zijn verwerkt, wuift hij met een royaal gebaar weg: die zijn voor mij! Ik hou het op de pasta van de visser met zeevruchten (€17,50).
Als begeleidende wijn gaan we rood en kiezen voor de huiswijn: een Cannonau di Sardinia uit 2005 (€18,50/fles). Cannonau, ofte grenache, is een sterke druivensoort die goed tegen extreme hitte kan. In ons glas komt een fruitige wijn met een afdronk waarin we bramen en wat peper ontdekken.
De voorgerechten worden gebracht door een blonde, Nederlands sprekende dame. Het beste van Sardinië biedt op een stuk schors van de kurkboom - dé boom van Sardinië - een waaier van typische kaassoorten, gedroogde ham en saucisson. Gewoon lekker als starter. Aan de overkant wordt een zucht van geluk geslaakt bij het openen van de papillotte op het grote bord. In het pakketje een keur aan champignons onder andere shii-take, eekhoorntjesbrood en girolles - en noten. De ongelooflijk aromatische geur kruipt zelfs in mijn neus en ik dring dan ook aan op een proevertje: gewoon verrukkelijk!
Sardinië is de armste streek van Italië, uitsluitend bevolkt door vissers, schaapherders en boeren. Maar dat betekent duidelijk niet dat de keuken arm aan smaken is. Onze hoofdgerechten zitten boordevol smaak. Het konijn met gemarineerde olijfjes, gerookte spekreepjes, wilde kruiden en vermentinowijn is mooi zacht en superaromatisch. Ook mijn pasta met mosseltjes, vongole, scampi en geraspte bottarga van Sardinië met julienne van courgette en bosuitjes steekt boordevol smaak. Wanneer signor Muro ons (honing)ijs van de dag (€6) brengt, vragen we hem wie hier de chef is. De blonde dame blijkt niet alleen mevrouw Mura, maar ook de chef in de keuken te zijn enOost-Vlaamse roots te hebben. Een echte mamma, dat kon met dit fantastische eten niet anders!

Gastvrije en hartelijke ontvangst. Alles wat geserveerd wordt, is van topkwaliteit en op een creatieve en inventieve wijze bereid. Een aanrader!

woord Tine Vos
(25/10/2006)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Dolce far Niente

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Dolce far Niente

Kortrijksesteenweg 210
9830 Sint-Martens-Latem
Tel: 09/280.07.07

toon kaart


Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden