De Lozen Boer

De Lozen Boer
© Johan Martens
Kenmerken
Openingsuren
ma van 12:00 tot 14:00
di van 12:00 tot 14:00
wo gesloten
do van 12:00 tot 14:00
vr gesloten
za gesloten
zo van 12:00 tot 14:00
Vrijdag en zaterdag voorbehouden voor feesten. Gesloten op woensdag.

Over De Lozen Boer

Exquis en copieus

Tot in de zestiende eeuw was de Antwerpsesteenweg een tolweg. Als boeren er gebruik van wilden maken, moesten ze in de afspanning aan de bareel voor elk ingespannen paard afdokken. Toen kwam er een landbouwer op het lumineuze idee om zijn graan te verstoppen in een holle boomstam en zo gratis de tolbareel te passeren. Sindsdien staat de afspanning bekend als de plek waar de lozen - sluwe - boer langskwam.
Vandaag is De Lozen Boer vooral bekend om zijn twee feestzalen, maar 's middags is het ook gewoon een restaurant. Omdat we de eersten zijn, krijgen we de beste plaats, zegt de ober. We mogen aan een chique gedekte tafel bij het raam zitten. De ober zet een brandende kaars in een sierlijke kandelaar op tafel. 'Om het wat romantischer te maken,' zegt hij. Een vreemde mededeling aangezien we met twee heren aan tafel zitten. Na enig gefrons starten we in stijl met een glaasje champagne (€10) en bestellen we de lunch (€49). Bij het aperitief krijgen we een wachtbord met zeven hapjes: een lekker oestertje, een stukje hert, crème brulée van foie gras, een pomme moscovite, een schijfje rookworst met puree, een stukje rauwe tonijn en een kopje bisque homard. Terwijl we deze heerlijke amuse-bouches naar binnen werken, bestudeer ik de wijnkaart. Die lijkt wel zo dik als een telefoonboek en bevat uitsluitend topwijnen. De prijzen zijn navenant. Ik wil het betaalbaar houden en kies een Saint-Emilion Château Les Cabannes uit 2004 (€39). Om het voorgerecht te begeleiden vraag ik de ober om een glas wijn. Hij serveert ons een uitstekende droge, soepele witte van chenin blanc en een tikkeltje chardonnay uit de Vendée(€6).
Het voorgerecht is weer genieten. Verse sint-jakobsvruchten, langoustines, gebakken ganzenlever die smelt in de mond, bospaddenstoelen, een kruidensla en een voortreffelijk schuimig sausje. De bruine broodjes die op tafel komen raken we niet aan, want de portie is ruim en er moeten nog een paar gangen bij. Twee stukken jong hert om te beginnen, opgediend met een verrukkelijke saus, worteltjes, schorseneren, enkele schijfjes courgette, een peertje en een gekookt aardappeltje. Ondertussen is ook de rode wijn geopend. Ondanks zijn jeugdige leeftijd is die heel evenwichtig. De ober vult ons glas de hele middag precies op tijd bij en verrast ons na het hoofdgerecht met een reusachtige kaasplank. We pikken er enkele bijzonder fijne kazen uit,onder andere een Munster en een Brie, maar vooral de Hervekaas met bier is ons bijgebleven. Volgt nog een panna cotta van pistache, mango met bananenijs en warme braambessen en een kannetje koffie met versnaperingen (€6). We zijn €175 kwijt, maar we hebben genoten van een exquise lunch. Waar voor je geld.

Heerlijk royale klassieke bereidingen met verse kwaliteitsingrediënten. Stijlvol interieur. Vlekkeloze bediening. Niet goedkoop maar waar voor je geld.

woord Geert Bouckaert
(17/12/2008)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over De Lozen Boer

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over De Lozen Boer

Lozen Boer 3-5
9080 Lochristi

toon kaart


Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden