De Zuidkant

De Zuidkant
© Johan Martens
Kenmerken
SpecialiteitVegetarisch
Accommodatie terras, tuin
Mogelijkheden af te halen, vegetarische maaltijd
Prijzen
Budget €25
Voorgerecht €4 tot €8
Hoofdgerecht €14 tot €15
Nagerecht €6 tot €6
Bancontact Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di gesloten
wo gesloten
do van 11:30 tot 14:00 en van 18:00 tot 23:00
vr van 11:30 tot 14:00 en van 18:00 tot 23:00
za van 18:00 tot 23:00
zo gesloten
Openingsuren gelden ook voor takeaway.

Over De Zuidkant

Gentbrugge en hip gaan weer wat meer hand in hand sinds vlakbij het station De Zuidkant openging, een elegant huiskamerrestaurant en take-away met alleen vegetarisch op het menu.'Gentbrugge is the new black', lazen we onlangs op een blog en het mag gezegd: door de komst van hip jong volk en enkele dito zaken waait er inderdaad een frisse wind door dit stukje Gent. Na een paar zomerse try-outs en enkele maanden stilte opende begin november De Zuidkant er zijn deuren. Of beter heropende, want in het elegante herenhuis achter frituur Nadine kookte chef Ellen Reznor vroeger al op reservatie voor familiefeesten. Haar eethuis stond al een jaar of twee op non-actief toen ze de handen in elkaar sloeg met nieuwe zakenpartner Griet, net als Ellen gepassioneerd door de eerlijke, gezonde keuken. In De Zuidkant serveren de twee wat ze zelf graag eten, meldt hun erg mooie website: pure, verse en biologisch gekweekte kost zonder vlees of vis, aangekocht bij lokale producenten en klaargemaakt met veel liefde én gezonde smaakmakers als olijf- en lijnzaadolie. Eerlijk is eerlijk: onze eerste kennismaking met De Zuidkant viel een beetje tegen, maar dat was vooral onze eigen schuld. Ons niet bewust van het enorme succes van het restaurant - en de erg beperkte capaciteit - vielen we er op een vroege vrijdagavond zonder reservatie binnen. Pas nadat we ons al gezellig hadden genesteld aan een hoektafeltje en onze keuze al min of meer hadden gemaakt, kregen we kort en kordaat te horen dat alles volzat. Eten kon alleen nog als we binnen het uur weer vertrokken, waarvoor we bedankten. Een week later hebben we - mét reservatie - meer geluk: gastvrouw Ellen is de hartelijkheid zelve en ook de koks zwaaien ons vanuit de keuken vriendelijk goedenavond toe. Weerom wordt duidelijk dat De Zuidkant in heel korte tijd dé hotspot van Gentbrugge is geworden: de knusse eetkamer vol vintagemeubilair, art-decolampen en leuke oude kadertjes zit eivol, in hoofdzaak met een jong, vrouwelijk en hip clientèle. Van de kaart - een handgeschreven vintageschriftje met een foto van ontbijtende kinderen - kiezen we het menu van de dag (€ 22), de salade van de dag (€ 15) met een soepje vooraf (€ 4), en voor zoonlief de 100% vegan lasagne (€ 14). In het glas komen een appel-kersensapje (€ 2,20), een heerlijk sprankelende gemberlimonade van het huis (€ 4) en een bio Merlot uit de Bergerac (€ 4). Witloofsoep zou de dagsoep worden, meldde het krijtbord aan de ingang, maar de kok verrast ons met een stevige, pittige wortelsoep met rode pesto en sinaasappelzeste als zoetzuur extraatje. Ook het vervolg is kortweg top qua smaak en versheid: een creatieve lasagne in een soort bloemvorm, overvloedig gevuld met pompoen, wortel en schijfjes kastanjechampignon, een mooie, licht aangemaakte salade met blaadjes veldsla, rode biet, verkruimelde feta, bietenpesto, stukjes venkel en granaatappelpitten, en het hoofdgerecht van de dag: tofu in een krokant bladerdeegje met een gratin van aardappel en pastinaak, rode kool met komijn, een toefje veldsla en een knapperige spinaziesla met stukjes verse dadels. Als toetje komt er een smeuïg stuk sinaasappeltaart gedecoreerd met noten, en voor zoonlief een huisgebakken - helaas net iets te droge - chocolademuffin, vergezeld van een bol chocolademousse en een potje frambozensorbet. Voor net geen € 70 hebben we met z'n drietjes gezond, lekker en erg gezellig getafeld bij sympathieke mensen.

Dé nieuwe place to be voor een bord gezonde kost in Gentbrugge

woord Caroline De Ruyck
(6/03/2014)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over De Zuidkant

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

reactie(s)

aantal meningen: 3
 
  3/5

 
  3/5

Jackie - 18/05/17 13:46

Sluit definitief op 1 juli 2017

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  1/5

Peggy - 1/04/16 0:34

Op basis van jullie commentaar was ik met hoge verwachtingen gegaan, en ik had niet teleurgestelder kunnen zijn. Smoezelige 'oprit' waar je bijna naar het restaurant moet zoeken, smoezelige keuken, smoezelige kaart in bijna onleesbaar lettertype, zeker bij het flauwe kunstlicht. De ontvangst was zeer koel, bijna bot. Bij het aperitief kregen we olijven die naar plastiek smaakten, waarna we een zeer ouderwets aandoende schotel met een amalgaam aan groentenbereidingen kregen voorgezet. Nu heb ik graag wat 'beet', maar hier waren de meeste van de warme groenten, inclusief de bruine rijst, zo goed als rauw. Gelukkig vielen de smaken nog wel mee. Het dessert, een rare combinatie van kokos-perencreme (zo hard als een stuk oude kaas) met chocoladesaus en vanille-ijs en iets krokants (allemaal samen in 1 potje!), viel als een blok beton in de maag. Huiskamer? Zeker. Restaurant? Misschien, als ze op alle vlakken een ferm tandje bijsteken. Nu is het zeker geen 4 sterren waard. Jammer!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

 
  5/5

Nicole Verbeke - 5/06/15 13:26

Een superlekker vegetarisch restaurant, met een gezellig tuinterras!Heerlijke soep!!!

Beledigend? Ongepast? Meld het ons

meer info over De Zuidkant

Frederik Burvenichstraat 156
9050 Gentbrugge
Tel: 09/223.72.35

www.dezuidkant.be

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden