Hürrem Sultan

Turks

Hürrem Sultan
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenTurks
Prijzen
Voorgerecht €5 tot €10,90
Hoofdgerecht €6 tot €18
Nagerecht €5 tot €7,50
Bancontact Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 11:30 tot 14:30 en van 17:30 tot 23:00
wo van 11:30 tot 14:30 en van 17:30 tot 23:00
do van 11:30 tot 14:30 en van 17:30 tot 23:00
vr van 11:30 tot 00:00
za van 11:30 tot 00:00
zo van 11:30 tot 00:00

Over Hürrem Sultan

In een pand op de Antwerpsesteenweg, waar vroeger een Chinees was gevestigd, vond enkele maanden geleden een Turks restaurant een onderkomen. Het moet niet altijd de Sleepstraat of Oudburg zijn. Hürrem Sultan ontleent zijn naam aan de vrouw van sultan Süleyman De Grote, beter bekend als Roxelana, zo staat op de website te lezen. Deze Oekraïense werd als slavin verkocht aan het Osmaanse hof, waar ze in de harem belandde en de naam Hürrem (vrolijk) kreeg vanwege haar opgewekte humeur. Ze werd de favoriete concubine van Süleyman. Toen ze zwanger werd, was het de regel dat ze uit de harem moest vertrekken naar een afgelegen provincie. Süleyman omzeilde deze regel door met Roxelana te trouwen. Het was de eerste keer dat een Osmaanse sultan in het huwelijk trad en brak met de ongeschreven regel dat de sultan niet trouwde. Goed om weten, maar wij zijn voornamelijk in de keuken van deze nieuwe zaak geïnteresseerd. We hebben plaatsgenomen aan een met wit linnen en een rood-witte loper gedekt tafeltje. De ober zet ons een bordje feta, zwarte olijven en pepertjes voor en overhandigt ons tegelijkertijd de kaart. Die is heel erg uitgebreid. Je vindt hier alle mogelijke traditionele Turkse bereidingen, aan zachte prijzen. Voor €6 heb je hier al een pizza. Wij laten ons oog vallen op de specialiteiten van het huis: een aantal schotels die je in andere Turkse restaurants niet vindt. Ik ga voor de kuzu kol of lamsbout (€18), een halve liter rode huiswijn (€8) en een glas spotgoedkope cava als aperitief (€4). De cava komt onmiddellijk op tafel en is lekker zacht. Maar ik heb er nog maar een paar keer van genipt of daar is mijn lamsbout al, geserveerd met een mandje Turks brood en een slaatje. Dan pas volgt het karafje rode wijn. Ik kap mijn aperitief naar binnen en val aan. Het lamsvlees is mooi gaar, zit in een jasje van zaadjes en wordt opgediend met een lichte pepersaus met tomaatjes en paprika. Het garnituur bestaat uit een smeuïge puree, opgediend in een halve aardappel, rijst met erwtjes en paprika, ratatouille en rode bieten. Het slaatje bestaat uit sla, tomaat, komkommer, geraspte wortel, rode kool en een vinaigrette. Een lekker gerecht en een royale portie. De Turkse rode wijn is zeer te pruimen. Ik eet mijn bord mooi leeg en drink op mijn gemak mijn wijn uit, maar aan afruimen wordt er niet gedacht. Het personeel staat een praatje te slaan en heeft niet in de gaten wat er in de zaal gebeurt. Ik kijk wat in het rond naar de schilderingen, die de muren sieren en wieg wat mee met de Turkse popmuziek, die uit de boxen knalt. Heel even waan ik me op vakantie, maar na verloop van tijd wenk ik een dienster. Ze informeert of het gesmaakt heeft, wat ik beaam en voor ik nog iets kan zeggen, vraagt ze wat ik nog wil drinken van het huis. Ik kies voor een koffie, geserveerd met een wafeltje. Daarna reken ik af. Ik betaal €30. Een redelijke prijs en ik heb toch eens iets anders dan anders gegeten in een Turks restaurant.

'Uitgebreid aanbod originele Turkse gerechten voor zachte prijzen'

woord Geert Bouckaert
(3/10/2012)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over Hürrem Sultan

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over Hürrem Sultan

Antwerpsesteenweg 938
9040 Sint-Amandsberg
Tel: 09/279.68.17

hurrem-sultan.be

meer Turks

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden