De Vitrine

Frans

De Vitrine
© Johan Martens
Kenmerken
KeukenFrans
Visa MasterCard
Openingsuren
ma gesloten
di van 12:00 tot 15:00 en van 18:00 tot 23:00
wo van 12:00 tot 15:00 en van 18:00 tot 23:00
do van 12:00 tot 15:00 en van 18:00 tot 23:00
vr van 12:00 tot 15:00 en van 18:00 tot 23:00
za van 18:00 tot 23:00
zo gesloten

Over De Vitrine

De Vitrine, de bistro van sterrenkok Kobe Desramaults, was een instant hype. Vanaf de eerste dag liep het storm en ook nu nog moet je dagen op voorhand reserveren. Desramaults zelf staat slechts sporadisch achter het fornuis. Twee jonge chefs, die het vak leerden in onder meer Noma, Oud Sluis en In de Wulf, draaien zowel 's middags als 's avonds een dubbele shift. Wij zijn al om half zeven aanwezig voor de eerste shift. De Vitrine vond een onderkomen in de voormalige slagerij waar eethuis Biz'art gevestigd was. De winkel werd omgevormd tot een bar, waar je een aperitief kunt drinken met een portie spek of saucisson.
Wij stappen meteen door naar de smalle ruimte achterin die uitmondt in een open keuken. De ouderwetse tegelvloer en de typische witte tegels tegen de muur werden behouden. In een hoek hangt nog een oude waterpomp. Koepels laten het nodige licht binnenstromen. We worden vriendelijk ontvangen door gastvrouw Eef Desramaults - zus van - die mijn vriendin plaats laat nemen op de lange bank tegen de muur. Ik zit op een harde stoel tegenover haar aan een van de kleine tafeltjes, die allemaal heel dicht tegen elkaar staan. Een vriendelijke jongedame overhandigt ons een blaadje waar het menu opstaat, vijf gangen voor €45. Van de wijnkaart (meer een blaadje met een beperkte keuze natuurlijke wijnen, verkrijgbaar per glas en per fles) kies ik een flesje biodynamische witte uit Veneto (€28). Onze dienster laat me voorproeven. De ongefilterde, donkergele wijn doet eerst aan cider denken, maar al snel komen er aroma's van citrusvruchten en lichte rokerigheid vrij - heel speciaal. Ondertussen komt er knapperig brood op tafel met roomboter, smout en fleur de sel.
Even later verschijnt de eerste gang: een kraakvers maatje met koolrabi en crème van dille. Een lekkere smaakmaker. Al snel volgen uitstekende bouchotmosselen met een jus van pompoen en lavas, bestrooid met Hollandse schapenkaas en vergezeld van gebrande tarwe. Ongewone combinaties, die wonderwel samengaan. Ondertussen is de zaak volgelopen en is het lawaai niet te harden. Een normaal gesprek voeren is quasi onmogelijk. In de keuken stokt het tempo niet en op het bord blijft het niveau hoog. Een stukje rog in tomatenbouillon en peterselie-olie geurt en smaakt intens naar de houtskooloven waarin het werd bereid. De begeleidende gemarineerde kerstomaatjes zijn subliem. Al even intens smakende rode basilicum en ocablaadjes, een zurkelachtige plant, maken het gerecht af. De biokip uit Zillebeke met spitskool valt in vergelijking wat gewoontjes uit, met uitzondering van de crème van kippenlevertjes - die de meesten helaas links laten liggen, merken we om ons heen. Het dessert, pruimen met platte kaas en brioche is een uitstekende afsluiter.
Het comfort in deze kleine, lawaaierige ruimte is niet je dat, maar de laagdrempelige aanpak zorgt ervoor dat je voor een betaalbare prijs kan genieten van hedendaagse topgastronomie. Zelden zo lekker gegeten.

Betaalbare topgastronomie in lawaaierige bistro

woord Geert Bouckaert
(7/09/2011)
      mail Mail een vriend

Geef jouw mening over De Vitrine

naam
e-mailadres
beoordeling
/5
reactie
nog karakters
 
 
algemene voorwaarden en gedragscode

meer info over De Vitrine

buurt: Zuid
Brabantdam 134
9000 Gent
Tel: 09/336.28.08

www.de-vitrine.be

toon kaart


meer Frans

Meest bekeken resto's

metriweb West-Vlaanderen - Oost-Vlaanderen - Antwerpen - Vlaams-Brabant & Brussel
Goesting in lekker eten, shoppen, uitgaan en een goed gesprek
Gratis lifestylemagazine bij DeMorgen Het Laatste Nieuws
Contact
Redactie: redactie@goestingmagazine.be - 02/454.26.32
Advertenties: www.persgroepadvertising.be - adverteren@persgroep.be - 02/454.29.69
Copyright © 2015 Persgroep Publishing N.V. Alle rechten voorbehouden. Lees de gebruiksvoorwaarden